11/11/08

ΜΠΑΡΜΠΕ / BARBET, GRIFFON D’ ARRET A PIOL LAINEUX, FRENCH WATER DOG.

ΟΝΟΜΑΣΙΑ: Μπαρμπέ.
ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ: Γαλλία.


ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΟΡΤΡΕΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕ.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ: Το όνομά του, στα γαλλικά. σημαίνει «γένι». Μολονότι σήμερα δεν είναι πολύ διαδεδομένο σαν σκυλί εντούτοις θεωρείται πρόγονος πολλών ρατσών που σήμερα είναι γνωστές και δημοφιλείς (κανίς, γκριφόν κ.ά.). Χρησιμοποιήθηκε στο κυνήγι για να βγάζει το θήραμα από τη φωλιά του, δίπλα ή μέσα στο νερό, και για να το μεταφέρει αφού είχε χτυπηθεί. Σε αυτό το βοηθούσε το πλούσιο και αδιάβροχο τρίχωμα που του επέτρεπε να μπαίνει και να μένει στο νερό για αρκετή ώρα ακόμη και όταν είχε κρύο. Επειδή όμως το θήραμα του νερού άρχισε να εκλείπει το Μπαρμπέ άρχισε να χάνει τη δημοτικότητά του και να μην το συναντάμε συχνά εκτός της Γαλλίας.


ΣΥΝΤΟΜΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕ.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Το κυνηγόσκυλο αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί μεσαίου μεγέθους αφού το ύψος του κυμαίνεται από 46 μέχρι 56 εκ. και βάρος από 15 μέχρι 25 κιλά. Έχει πλατύ και στρογγυλό κρανίο, έχει αρκετά κοντή μουσούδα με τετράγωνο κόψιμο και παχιά χείλη καλυμμένα από μακριές τρίχες. Τα σκούρα μάτια είναι στρογγυλά και καλυμμένα με τρίχωμα. Τα αυτιά είναι σχεδόν στο ίδιο ύψος με τα μάτια, είναι κολλητά, μακριά και επίπεδα. Έχει κοντό και δυνατό λαιμό. Η ουρά ξεκινά χαμηλά και το άκρο της γυρίζει προς τα πάνω. Το τρίχωμα είναι μακρύ, μαλακό, πυκνό, κατσαρό ή κυματιστό και δημιουργεί μπούκλες, καλύπτει όλο το σώμα και γενικά έχει δασύτριχη εμφάνιση. Το χρώμα μπορεί να είναι άσπρο, μαύρο, καστανό, γκρι και καφέ-κόκκινο.


Η ΖΩΗ ΜΕ ΤΟ ΜΠΑΡΜΠΕ.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Είναι ένα δραστήριο, γεμάτο ενέργεια, εργατικό σκυλί που δένεται με την οικογένεια και αφοσιώνεται στον ιδιοκτήτη. Είναι έξυπνο και αν μείνει μόνο του για μεγάλο χρονικό διάστημα βαριέται. Είναι κοινωνικό, χαρούμενο, υπάκουο, πιστό, πολύ καλό με τα παιδιά και γίνεται άριστο οικογενειακό κατοικίδιο ζώο. Είναι επίσης πολύ καλό σαν θηραματοφόρο υδρόβιων πουλιών. Μπορεί να προσαρμοστεί στις συνθήκες της ζωής στην πόλη. Το πυκνό και πλούσιο τρίχωμά του δεν μαδάει αλλά χρειάζεται βούρτσισμα. Έχει ανάγκη μέτριας ποσότητας τροφής και χρειάζεται καθημερινή, μέτρια άσκηση.